Norges nasjonaldag

Brasilianere har karnevalet, den irske Saint Patrick’s Day. Norges svar? 17. mai feirer vi undertegningen av grunnloven den datoen i 1814. I Norge er grunnlovsdagen enorm.

Mens mange land feirer nasjonaldagen med en militærparade, er Norges 17. mai mer en fest for alle, spesielt barna. Før de tar ut på gatene, vil mange samles til en 17. mai-frokost – ofte en potluck med venner og naboer – med nybakt brød, eggerøre, røkt laks og for de voksne, champagne.

Barneparader finner da sted over hele landet, og ledet av marsjerende band, går de gjennom samfunnene sine. Den største av de tradisjonelle paraderne tiltrekker seg titusenvis av mennesker som vifter med flagg og roper “hurra!”. I Oslo blir paraden møtt av kongefamilien som vinker utrettelig til folkemengdene fra kongeslottets balkong.

Nasjonalistisk? Kanskje, men den ikke-militaristiske og generelt gledelige atmosfæren, i tillegg til barnas spesielle plass i feiringen, gjør dagen til en stort sett ukontroversiell affære. Fokuset er for det meste å spise enorme mengder is og pølser, lytte til taler og spille spill på lokale skoler.

Dagen er også en mulighet for menn og kvinner til å vise frem sin “bunad”, Norges tradisjonelle kostymer. Det er hundrevis av forskjellige, med farger og stiler som indikerer hvor i Norge eierens forfedre ligger.

Two people getting ready for a 17 May breakfast on the Norwegian Constitution Day

Betydelig mindre fargerike er de røde eller blå jumpsuits til “russ”, som snart skal uteksamineres for å feire slutten av 13 års skole. De fleste av dem ser ekstremt slitne ut 17. mai, og trettheten stammer vanligvis ikke fra at de holder seg oppe hele natten og studerer til eksamen …

Russen har sine egne parader, med busser og varebiler med dyre og ganske høye lydsystemer. Be dem om et “russekort”, så får du deres personlige telefonkort som inneholder personlig informasjon og mer eller mindre morsomme vitser.

Dette er en virkelig spesiell tid å være i Norge, og du bør bli med lokalbefolkningen i feiringen. Og mens de fleste butikker og kontorer er stengt den dagen, bør du absolutt bestille bord på forhånd hvis du vil gå ut til lunsj eller middag.

Hvis du kjører, må du huske at sentrum av de fleste byer og byer vil være utenfor grensene under parader.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *